Goldberg

Baranjsko brdo,“Planina“, kako je Baranjci  zovu,  Banska kosa, proteže se od Belog Manastira do Batine. Njezin središnji dio nalazi se uz rub sela Popovac koje je povijesno poznato kao značajno rimsko naselje, a nekadašnje ime mu je Ban. Dio Banske kose iznad Popovca zove se Zlatno brdo.

goldberg-opg-milan-saric

Ovaj naziv brdu su dali Rimljani koji su ovdje stigli početkom 1.- stoljeća i odmah prepoznali idealne uvjete za uzgoj vinove loze i dobivanje odličnih vina pa su ovaj dio brda nazvali MonsAureus (Zlatno brdo), ne po zlatnoj rudi, već zlatnoj kapljici!  Da je tome tako, svjedoči i činjenica  da su na području općine Popovac (rimski Antiane) pronađena dva žrtvenika posvećena rimskom bogu vina i zabave Liberu (a kojih je napodručju cijele Evrope tek nekoliko!). Žrtvenici se nalaze u Zagrebu u Arheološkom muzeju. Na jednom od njih je ovih dvanaest redaka teksta (prepisanih na ploču na našem zidu):  Što u prijevodu, po rekonstrukciji cjelovitog teksta, znači: „Bogu Ocu Liberu! Aurelije Konstancije, bivši prokurator vinograda koji je svoim sredstvima, a uz pomoć njegova sina Venancija, oplemenio 400 arpena vinograda, između ostalog kupenskim, terminijskim, valenskim, kalabrijskim vrstama loze“. Spomenik je iz 4. Stoljeća, i velika je rijetkost zapis koji spominje baš određene sorte vinove loze u to doba!

img_4822_533x800

Kao i za vrijeme  Rimljana,  prije dvije tisuće godina, tako je tijekom cijele svoje povijesti ovo brdo bilo poznato kao Bogom dano za uzgoj voća i vinove loze. Za vrijeme  Marije Terezije ovo je brdo dobilo njemački naziv Goldberg, a na dvoru su se pila  vina sa Goldberga, poznati Banski Šiler. Vina sa Goldberga služena su na dvorovima Beča, Pešte, Praga i Venecije. Naziv Goldberg sačuvao se za ovaj dio Banskog brda do danas, a za dobra vina i rakije odavde stara je,podrazumijevajuća, izreka „To je sa Goldberga!“.

Struktura tla, položaj samog Goldberga daju izuzetnu aromatičnost, odnosno cjelokupnu kvalitetu pićima proizvedenim od voćnih vrsta koje ovdje rastu, vinu, rakijama, ljekovitim likerima… (Beljska Goldberg graševina dobitnik je Evropskih i svjetskih priznanja.)

Imajući sve navedene činjenice u vidu, već petnaestak godina razvijamo svoje imanje na Goldbergu i nastojimo ga učiniti  prepoznatljivim i zanimljivim i kupcima i turistima.